Op zeven mei 2016 organiseerden wij een excursie naar Samenland van Taco Blom. Dit was in diverse opzichten een heerlijke ervaring. De aankomst bij Kasteel Nieuwenhoven was overweldigend. Wat een gebouw, wat een geschiedenis, wat een rust! Bovendien een heerlijk zonnetje en de zang van een zwarte roodstaart. Deze dag kon aan het begin al niet meer stuk. Aan het eind waren we onder de indruk van het vele moois dat we mochten zien, maar meer nog van de kennis en de ervaring die Taco met ons deelde. In de bus klinkt al snel het verlangen om hier vaker te komen.
Waterbeheersing
Samenland is vier hectares groot en ligt op een flauwe helling. Toen Taco er zeven jaar geleden begon, was zijn eerste zorg het vasthouden van het water. Haaks op de helling legde hij daarom meteen een aantal greppels aan met steeds aan de lage kant daarvan een aarden wal. Aan beide kanten van deze greppels kwamen bomen en struiken. Na een paar jaar volgde spontane opslag van wilgen. Behalve dat het water goed nu wordt vastgehouden is er een natuurlijke omgeving ontstaan met een groeiende biodiversiteit. Veel dieren vinden er voedsel, waaronder egels en reeën.
Lagenstructuur
Over het gehele terrein is de gelaagde structuur te herkennen die eigen is aan bosranden en de standaard volgt van een permacultuurontwerp. Omwille van de oogstbaarheid staat de beplanting in hoofdzaak in rechte rijen. De hoge bomen zijn fruitbomen, waarbij de soortenrijkdom en de variatie in zowel soorten als hoogte is opgevoerd door aanplant van wijkers. Dit zijn tijdelijke bomen of struiken die de ruimte zo zinvol mogelijk opvullen zolang de langzamer soorten nog klein zijn. Onder de fruitbomen wil Taco altijd begroeiing hebben, omdat kale grond tot opspattend water en daarmee tot schimmelinfectie leidt. Voor de hoge bomen staan bijvoorbeeld mispels en daar weer voor bramen, frambozen en bessen, wederom in diverse soorten, en vaste planten, zoals kardoen, aardperen en venkel. Vooral de variatie valt op. Bij de keuze van soorten is niet alleen nagedacht over biodiversiteit en weerstand tegen ziektes , maar ook over de afzetmogelijkheden van producten. Bij elke aanplant laat Taco zich adviseren door een voedseldeskundige.
Lagenstructuur in opbouw. V.l.n.r. Kardoen, frambozen, kersen met ertussen wijkers en helemaal rechts bramen.
De natuur het werk laten doen
In het begin heeft Taco de natuur een beetje geholpen door grote hoeveelheden compost aan te voeren. Dat leverde in korte tijd een gezonde humuslaag op. Sindsdien ligt het accent op kijken wat de natuur doet en zo min mogelijk ingrijpen. Maaien doet Taco maar een keer per jaar, waarmee hij vermijdt dat ondersteunende planten (voor anderen onkruid) in hun heilzame werk worden gestoord. Snoeien blijft vrijwel achterwege en als het gebeurt blijft het hout ter plekke liggen. Zijn zieke perzikenboom laat Taco staan. Die krijgt hulp van Rozemarijn, een lipbloemige, die in Frankrijk heel vaak in de buurt van perziken is te vinden. De bomen krijgen geen mest, wat tot trage groei leidt, en dat houdt volgens Taco kanker tegen. Met trots wijst Taco erop dat hij zonder te spuiten nauwelijks ziektes tegenkomt, in tegenstelling tot omliggende gangbare fruittelers, die er ondanks hun gewasbeschermingsmiddelen last van blijven houden.
Kruiden onder bomen, zoals daslook, zet Taco pas als de bodem daar klaar voor is, namelijk niet meer bedekt door andere planten. Resultaat van dit alles: met heel weinig input vrijwel geen ziektes in het fruit terwijl er ruim voldoende oogstopbrengst is, zowel kwalitatief als kwantitatief,
Superfood
Honingbes is voor Taco “superfood”, te vergelijken met de blauwe bes, en heel goed te telen. Je moet wel een aantal varianten planten, want het is een kruisbestuiver. Overigens zijn de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods volgens het voedingscentrum “over het algemeen” niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Maar er is wel veel vraag naar! Aardpeer, ook door Taco geteeld (“levert veel op”) staat ook op een superfoodlijstje. Wat is erop tegen zou je zeggen, zeker als dit voedsel, zoals bij de aardpeer het geval is ook nog eens een interessante geschiedenis heeft. En de Honingbes is erg mooi in bloei.
De Honingbes, mooi en gemakkelijk te telen superfood.
Verdienmodel
Taco haalt zijn inkomsten uit de verkoop van groentepakketten aan particulieren en uit leveringen aan restaurants. Om vanaf het begin iets te kunnen verdienen is hij gestart met teelt van eenjarige gewassen. Stap voor stap maken die plaats voor de voor meerjarige teelten in de gestructureerde bosranden. Hij is nu bijna klaar met deze omzetting.
De voedselpakketten zijn een succes. De afnemers betalen een vast bedrag per jaar en kunnen in ruil daarvoor uit de bakken die Taco neerzet net zo veel meenemen als ze nodig hebben. Dat is aantrekkelijk voor de klant en voor Taco betekent het minder werk. De restaurants nemen behalve fruit en groente ook producten af zoals vlierbessenbloesem en paardenbloemen.
Heel veel dank Taco voor je gastvrijheid en voor je krachtige verhaal en fijn dat de dieren bij jou mee mogen delen en dat je de meest natuurlijke bijenkast op je terrein hebt hangen!
Door: Lex Roeleveld en Louis Dolmans
Op zeven mei 2016 organiseerden wij een excursie naar Samenland van Taco Blom. Dit was in diverse opzichten een heerlijke ervaring. De aankomst bij Kasteel Nieuwenhoven was overweldigend. Wat een gebouw, wat een geschiedenis, wat een rust! Bovendien een heerlijk zonnetje en de zang van een zwarte roodstaart. Deze dag kon aan het begin al niet meer stuk. Aan het eind waren we onder de indruk van het vele moois dat we mochten zien, maar meer nog van de kennis en de ervaring die Taco met ons deelde. In de bus klinkt al snel het verlangen om hier vaker te komen.
Waterbeheersing
Samenland is vier hectares groot en ligt op een flauwe helling. Toen Taco er zeven jaar geleden begon, was zijn eerste zorg het vasthouden van het water. Haaks op de helling legde hij daarom meteen een aantal greppels aan met steeds aan de lage kant daarvan een aarden wal. Aan beide kanten van deze greppels kwamen bomen en struiken. Na een paar jaar volgde spontane opslag van wilgen. Behalve dat het water goed nu wordt vastgehouden is er een natuurlijke omgeving ontstaan met een groeiende biodiversiteit. Veel dieren vinden er voedsel, waaronder egels en reeën.
Lagenstructuur
Over het gehele terrein is de gelaagde structuur te herkennen die eigen is aan bosranden en de standaard volgt van een permacultuurontwerp. Omwille van de oogstbaarheid staat de beplanting in hoofdzaak in rechte rijen. De hoge bomen zijn fruitbomen, waarbij de soortenrijkdom en de variatie in zowel soorten als hoogte is opgevoerd door aanplant van wijkers. Dit zijn tijdelijke bomen of struiken die de ruimte zo zinvol mogelijk opvullen zolang de langzamer soorten nog klein zijn. Onder de fruitbomen wil Taco altijd begroeiing hebben, omdat kale grond tot opspattend water en daarmee tot schimmelinfectie leidt. Voor de hoge bomen staan bijvoorbeeld mispels en daar weer voor bramen, frambozen en bessen, wederom in diverse soorten, en vaste planten, zoals kardoen, aardperen en venkel. Vooral de variatie valt op. Bij de keuze van soorten is niet alleen nagedacht over biodiversiteit en weerstand tegen ziektes , maar ook over de afzetmogelijkheden van producten. Bij elke aanplant laat Taco zich adviseren door een voedseldeskundige.
Lagenstructuur in opbouw. V.l.n.r. Kardoen, frambozen, kersen met ertussen wijkers en helemaal rechts bramen.
De natuur het werk laten doen
In het begin heeft Taco de natuur een beetje geholpen door grote hoeveelheden compost aan te voeren. Dat leverde in korte tijd een gezonde humuslaag op. Sindsdien ligt het accent op kijken wat de natuur doet en zo min mogelijk ingrijpen. Maaien doet Taco maar een keer per jaar, waarmee hij vermijdt dat ondersteunende planten (voor anderen onkruid) in hun heilzame werk worden gestoord. Snoeien blijft vrijwel achterwege en als het gebeurt blijft het hout ter plekke liggen. Zijn zieke perzikenboom laat Taco staan. Die krijgt hulp van Rozemarijn, een lipbloemige, die in Frankrijk heel vaak in de buurt van perziken is te vinden. De bomen krijgen geen mest, wat tot trage groei leidt, en dat houdt volgens Taco kanker tegen. Met trots wijst Taco erop dat hij zonder te spuiten nauwelijks ziektes tegenkomt, in tegenstelling tot omliggende gangbare fruittelers, die er ondanks hun gewasbeschermingsmiddelen last van blijven houden.
Kruiden onder bomen, zoals daslook, zet Taco pas als de bodem daar klaar voor is, namelijk niet meer bedekt door andere planten. Resultaat van dit alles: met heel weinig input vrijwel geen ziektes in het fruit terwijl er ruim voldoende oogstopbrengst is, zowel kwalitatief als kwantitatief,
Superfood
Honingbes is voor Taco “superfood”, te vergelijken met de blauwe bes, en heel goed te telen. Je moet wel een aantal varianten planten, want het is een kruisbestuiver. Overigens zijn de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods volgens het voedingscentrum “over het algemeen” niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Maar er is wel veel vraag naar! Aardpeer, ook door Taco geteeld (“levert veel op”) staat ook op een superfoodlijstje. Wat is erop tegen zou je zeggen, zeker als dit voedsel, zoals bij de aardpeer het geval is ook nog eens een interessante geschiedenis heeft. En de Honingbes is erg mooi in bloei.
De Honingbes, mooi en gemakkelijk te telen superfood.
Verdienmodel
Taco haalt zijn inkomsten uit de verkoop van groentepakketten aan particulieren en uit leveringen aan restaurants. Om vanaf het begin iets te kunnen verdienen is hij gestart met teelt van eenjarige gewassen. Stap voor stap maken die plaats voor de voor meerjarige teelten in de gestructureerde bosranden. Hij is nu bijna klaar met deze omzetting.
De voedselpakketten zijn een succes. De afnemers betalen een vast bedrag per jaar en kunnen in ruil daarvoor uit de bakken die Taco neerzet net zo veel meenemen als ze nodig hebben. Dat is aantrekkelijk voor de klant en voor Taco betekent het minder werk. De restaurants nemen behalve fruit en groente ook producten af zoals vlierbessenbloesem en paardenbloemen.
Heel veel dank Taco voor je gastvrijheid en voor je krachtige verhaal en fijn dat de dieren bij jou mee mogen delen en dat je de meest natuurlijke bijenkast op je terrein hebt hangen!
Door: Lex Roeleveld en Louis Dolmans
Deel dit artikel