Bij elkaar gaat het om een kleine 6 hectares, maar daarbinnen worden drie heel verschillende voedselbossen ontwikkeld. Nu zie je nog niet meer dan vette klei, wat hekwerk, een grote kuil die een vijver gaat worden en op boomfeestdag 2016 160 kinderen die ienieminiestruikjes planten van wat straks een majestueuze inheemse haag langs alledrie de bossen gaat worden, helemaal perfect voor insecten, bijen en vogels.
Park Lingezegen
Park Lingezegen is een uniek gebied. Het laatste stuk groen tussen de twee steden Arnhem en Nijmegen moet ruimte worden waar plaats is voor natuur, recreatie, maar ook voor nieuwe landbouwmethodes die uitgaan van respect voor de natuur, de bodem en biodiversiteit. Het is de bedoeling dat ondernemers, burgergroepen en stichtingen zelf met plannen komen die aan deze randvoorwaarden voldoen.
Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk (SOGN), stichting Ecovrede en ondernemer Jan Westerlaken van UWE Cider hadden ieder individueel het plan om een voedselbos te starten. Niet alleen omdat voedselbossen precies passen binnen eigenlijk alle voorwaarden die Park Lingezegen aan plannen meegeeft, maar ook omdat zij wisten dat voedselbossen in alle opzichten veel meer opleveren dan traditionele teeltvormen. Een voedselbos is een landbouwmethode die de bodem niet uitput, biodiversiteit doet toenemen, zonder pesticiden en kunstmest werkt en tegelijkertijd ook voor de stichtingen en ondernemer echte oogsten oplevert.
In het voorjaar van 2016 worden deze drie bossen, direct rondom Landerij de Park, midden in Park Lingezegen, naast elkaar realiteit. Het zijn nu nog alleen hekken, graafmachines, gaten, bergen en hele kleine eerste plantjes en bomen, die erg op elkaar lijken, maar daarachter gaan drie heel verschillende concepten schuil.
Meer info: parklingezegen.nl
De Parkse Gaard: experimenteren met natuurwaarde èn fatsoenlijke oogsten
Dit voedselbos wordt beheerd door de lokale bevolking van Elst. Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk (SOGN) heeft als doel om samen met heel veel vrijwilligers overal in de gemeente Overbetuwe de natuurwaarden zoveel mogelijk te herstellen, maar wil daarin ook de landbouwtraditie van de streek en herstel en behoud van de oorspronkelijke landschappen meenemen. Van de drie voedselbossen is deze het meest door historisch cultuurlandschap, bijzondere, vergeten soorten en natuur geïnspireerd. En dit voedselbos zal, als het aan voorzitter Leo Starink ligt, binnen de kortste keren vol hangen met alles waardoor dieren er graag willen blijven. Denk bijvoorbeeld aan deze ingenieuze nestkast voor steenuilen of schuilplaatsen voor egels en insecten.
Toch is het hier ook nadrukkelijk de bedoeling om het bos een plaats te laten zijn waar serieus opbrengst uit kan worden geoogst. Het bezoek van Mark Shepard eind vorig jaar was een belangrijke inspiratie, die overigens ook nog flink wat vragen open heeft gelaten. Moet je fruitbomen nu wel of niet snoeien? Mark Shepard zegt van niet, maar hier in de Betuwe, waar de (goed gesnoeide) boomgaard natuurlijk niet voor niets al honderden jaren floreert, is dat eigenlijk vloeken in de kerk.
Meer info:www.deparksegaard.nl
Stichting Ecovrede wil voedsel voor een gezonde stad
In dit voedselbos is het de bedoeling dat er vanaf het eerste jaar gezond voedsel wordt geproduceerd voor en door met name de minima uit de stad. Stichting Ecovrede gaat er van uit dat wij de aarde lenen van onze kinderen en dat ieder mens recht heeft op een (liefst ecologisch verantwoord) dak boven zijn of haar hoofd en voldoende gezond geproduceerd voedsel. De stichting wil dus zowel natuurontwikkeling als een echt minimabeleid ontwikkelen en hier tegelijkertijd zoveel mogelijk onderzoek aan koppelen. Bovendien wil Ecovrede deze zaken het liefst geldloos organiseren. Daarom beheert Ecovrede land en anders leegstaande gebouwen om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot deze basisrechten.
In dit voedselbos gaat het vanaf dag 1 om zoveel mogelijk voedsel voor zoveel mogelijk mensen zonder gebruik van kunstmest en pesticiden. Tijdens het opgroeien van de bomen zal het land gelijk ook ingezet worden als moestuin (projecttuinen), waar de mensen uit de stad zelf hun eigen stukje in kunnen beheren.
Meer informatie: ecovrede.nl
De Rozengaard van Uwe Cider wordt een experiment met smaak
Jan Westerlaken van Uwe Betuwe Cider houdt van het experiment. Hij heeft zichzelf geleerd hoe je cider moet maken. Welke appels leveren welke smaak op. Hij ontdekt het allemaal. In park Lingezegen wordt het experiment gecombineerd met een prachtige tuin waar allerlei soorten uit de rozenfamilie zorgen voor een rustplek in een hectische wereld.
En ook de echte ciderappel krijgt een plek. Afkomstig uit het westen van Engeland en Normandië. Er worden oude rassen geplant, die weinig ziektegevoelig zijn en appeltjes leveren die naast zoete en zure smaken ook een beetje bitter zijn.. Deze soorten groeien langzaam en worden in Nederland tot nu toe nog niet gekweekt. Hij zoekt ook naar methodes om tijdens de langzame groei van deze hoogstambomen ondertussen ook andere waarde toe te voegen aan deze gaard door tussen de opgroeiende bomen door nog andere producten te telen. Hij kijkt en denkt als een boer die durft te experimenteren met landschap en smaak.
Meer informatie: uwecider.nl
Meer informatie over deze voedselbosontwerpen als zodanig: Mariska Slot
Auteur: Marieke Karssen
Ook de foto helemaal bovenin is van Ivo Hutten